Tekpan Kütüphane

Rüzgar Enerjisi

12 Mart 2023 Pazar

Rüzgâr gücü, elektrik üretmek için rüzgar türbinleri mekaniksel güç için yel değirmeni, su veya kuyu pompalama için rüzgâr pompaları veya gemileri yürütmek için yelkenler kullanarak rüzgârın kullanışlı formundaki rüzgâr enerjisinin sonucudur.

Rüzgâr enerjisinin kullanımının Orta Doğu'da milattan önce 2800'lü yıllara dayandığı bilinir. Fakat 1887 yılında İskoç Akademisyen Profesör James Blyth rüzgâr gücü ile elektrik üreten ilk değirmeni inşa etti ve 1891’de İngiltere’de patent aldı. 1887-88’de Amerika Birleşik Devletleri’nde, Charles Francis Brush, James Blyth'in değirmeninden daha büyük ve üzerinde daha fazla mühendislik yapılmış değirmen kullanarak elektrik üretti. 1900 yılına kadar evinde ve laboratuvarının elektriğini sağladı.

2021 itibarıyla dünya çapındaki rüzgâr enerji santrallerinin (RES) elektrik üretimi 1870 TWs'a (terawattsaat) ulaşmıştır. Bu da dünyada kullanılan elektriğin %7’si anlamına gelmektedir.

Bugün rüzgâr türbinleri, ev bahçelerinden, parklara, akü depolamalı mini sistemlerden; fabrikalara elektrik sağlayıp ürettiği fazla elektriği şebekeye veren orta ölçekli sistemlere, şehirlere elektrik sağlayan santrallere kadar her ölçekte uygulanmaktadır.

Tekpan ailesi olarak, endüstriyel pano ve kabin ürünlerimiz ile alçak gerilim alanlarında kesintisiz enerji sunuyoruz.

İş güvenliğine ve çevreye duyarlılığımızla yurt içinde ve yurt dışında, en zorlu ortam ve koşullarda bile enerji yaymaya devam etmekten gurur duyuyoruz.