Tekpan Kütüphane

Topraklama Nedir? Neden Çok Önemlidir? Panolarda Topraklama

10 Mart 2023 Cuma

Topraklama Nedir?
Topraklama, elektrikle çalışan makinelerin gerilim altında olmayan metal parçalarının bir iletken aracılığıyla toprakla birleştirilmesine denir. Bu uygulamanın amacı, makinelerde meydana gelebilecek kısa devre gibi bir hata akımı olması durumunda insan vücuduna geçecek akımı minimum seviyede tutmaktır. Aynı zamanda topraklama ile devredeki koruma cihazlarının da çalışması sağlanır. Böylece arızalı kısım hızlı bir şekilde devre dışı olur.  İnsan hayatının korunmasını sağlamasının yanı sıra topraklamanın en önemli faydalarından bir diğeri de makinelerin hasar almasının önüne geçerek devamlılığa olanak tanımasıdır. Bu sayede cihazda oluşabilecek fazla elektrik akımı, direnci son derece az olan toprak hattı ile toprağa iletilerek cihaza dokunan kişilerin zarar görme riski ortadan kaldırılmış olur.


Topraklama Neden Çok Önemlidir?
Tüm işletmelerde hata akımlarının izleyeceği doğru şekilde tasarlanmış ve düzenli olarak bakımı yapılan bir topraklama sistemi bulunması gerekir. Topraklama yapılmadığı takdirde maddi zararlar olabileceği gibi meydana gelen kazalar insan hayatını da ciddi şekilde etkileyebilir. Aynı şekilde zayıf bir topraklama büyük zararlar doğurabilir. Topraklama sistemi; panolar, cihazlar ve makinelerin belirli noktaları ile toprak elektrodu arasında iletken bir bağlantı kurmaktır. Toprak elektrodu diğer adıyla topraklayıcı, iletken bir parça olduğundan gömülür ve bu sayede toprak ile elektriksel bir bağlantı oluşturulmuş olur.  Böylece cihazlar ve toprak arasında gerçekleştirilen bu iletken bağlantı ile cihaz gövdesi topraklanarak cihazlarda oluşabilecek yalıtım arızalarının önüne geçilir. Topraklama sayesinde olası bir hata akımı direkt olarak toprağa akar.

Ancak herhangi bir topraklama yapılmadığı takdirde hata akımı doğrudan arızalanan cihaza dokunan kişilere geçer. Topraklama uygun şekilde yapılmadığında ise cihaz ve makinelerin arızalanması riskinin yanı sıra elektrik çarpması tehlikesi de artar. Bunlara ek olarak ekipmanlar hata verebilir, istenmeyen gerilim ve akım değişiklikleri yaşanabilir veya güç faktörü sorunları görülebilir. Topraklama sistemi, hata akımını bir iletken yardımıyla toprağa iletir. İyi bir topraklama sistemi sadece güvenliği sağlamaz aynı zamanda hem topraklama tesisinin hem de ekipmanların görebileceği hasarlar ile yangınların da engellenmesine yardımcı olur. 

Tekpan Panolarında Topraklama

Tekpan panolarını her özel durum ve koşullarda hizmet verecek şekilde hazırlanmasına özen gösteriyoruz, bu yüzden sürekli kendimizi yenileyerek, geliştirerek ilerlemeye devam ediyoruz.
Diğer tüm konularda olduğu gibi topraklama konusunda da tüm olasılıkları hesaplayarak ürün özelliklerimizi geliştiriyoruz. Aktif dikili tip panolarımızda Alüminyum köşe birleştirici üzerinde bulunan topraklama tırnakları profillerin boyasız olan iç yüzeyine sıkıca ve aşındırarak montajlanır. Böylece tüm profillerde ve onlara takılacak parçalarda topraklama sürekliliği sağlanmış olur. Ön kapıda ve alt-üst iç kısımlara uygulanan özel topraklama vidası sayesinde iletken yüzey arttırılır. Böylece topraklanması en önemli parça olan ön kapı çok daha etkin şekilde topraklanmış olur. Diğer tüm kapaklarda uygulanan topraklama vidaları sayesinde panoya ait tüm kapaklar da tam topraklanabilme özelliğine sahiptir. Yeni kompakt panolarımızda ise topraklama bütünlüğünü sağlayacak şekilde montaj plakasında topraklama kontak parçası ekleyerek güvenliği bir üst seviyeye çıkartmanın mutluluğu ve gururu içerisindeyiz.